thyholm

tilbage

 

Nu vil jeg lige skrive om hvordan jeg føler det er at bo på Thyholm Det har jeg gjort siden November 1970. Da kom jeg til Uglev at bo. Det var godt et halvt år efter at det var blevet storkommuner. Før den tid var der 5 små kommuner. Da der kom storkommuner , blev nogle amter lagt sammen. Thisted amt blev nedlagt. Thy skulle så under Viborg amt. Her på Thyholm var der afstemning ,om de ville til Ringkøbing eller Viborg amt. Der var flertal for Ringkøbing amt, så det blev det. Alle de år jeg boede i Uglev, var beboerne der sure på Hvidbjerg. Deres motto var de skal have det hele i Hvidbjerg, vi får ingenting her i Søndbjerg  Odby. Men ind imellem skulle der prøves om de kunne få noget i gang. Der var FDF. for børn. Så skulle de også prøve at starte en boldklub. Det var en del problemer, særligt med at få nok til holdene. Det eneste de fik til at køre var fodbold, håndbold har de aldrig rigtig fået i gang. Det kneb med både at få træner, og børn til nogle hold. De første år, var der hold som tabte meget når de spillede kamp. Skolen i Odby var der 6 klasser i mange år. Så 7 klasse kom de til Hvidbjerg. Men de fik da 7 klasse til Odby igen. Det varede bare ikke mange år, så var den tilbage i Hvidbjerg igen. Det er hvad man kalde kommunal. Koste på Odby skole, for at få 7 klasse tilbage Så bruger de det i få år. Da børnene kommer til Hvidbjerg igen, har de ikke brug for fysik og sløj. Søndbjerg skole var lukket, da jeg kom til Uglev. Men da fik beboerne i Søndbjerg, en Ungdomsskole i gang. Den startede efter ferien i 1972, og var en Indre Mission efterskole. Da jeg kom til Uglev , var der tre købmænd, slagter, bager og manufakturhandel. nu er der bare en købmand og manufakturhandel. I Søndbjerg var der to købmænd, i dag er der en..

I 1987 blev jeg skilt, og flyttede til Hvidbjerg. De første år boede jeg i en lejlighed . Vi havde fået to drenge, som flyttede med mig til Hvidbjerg. Da jeg havde boet i Hvidbjerg i nogle år, flyttede børnene På grund af videre uddannelse.. Da mente jeg at lejligheden blev for stor, og købte så en ældre hus i Hvidbjerg. Men her i Hvidbjerg, er der også en del forretninger der er lukket igennem årene. Efterhånden har befolkningen ved at vænne sig til at det er storkommune. I Lyngs har jeg indtryk af at der er en god sammenhold med lokalbefolkning.. Da skolen lukkede i Lyngs, fik de en ungdomsskole i gang. Det er en idrætsefterskole, som startede midt i halvfemserne. I Lyngs har de også en købmand samt en fotograf.. Så har vi jo også Jegindø. De har deres skole, til og med 3 klasse samt SFO. Der er også købmand. De har en meget god lystbådehavn, samt en almindelig havn. Der er kun en to til tre kutter der hører til havnen. De trawler alle efter muslinger. På havnen er der en købmand, samt et spisested. Der er møntvask, så fritidssejler kan få deres tøj vasket.

Alle foreninger på Thyholm i dag hedder Thyholm og Jegindø. Så jeg ved ikke om Jegindø ikke føler at de er Thyholmer. Der bor omkring 3700 indbygger i kommunen, så det et et af landets mindste kommuner. At bo her i dag er godt nok Der er en fordel ved at bo en lille sted. Det er nemmere at komme i kontakt med befolkningen Der er ulempe når man skal bruge de offentlige transportmiddel. Da toget mellem Struer og Thisted ikke kører så tit. Om aftenen kører den sidste tog kl.21/10 fra Struer. Så dem der har brug for toget skal tidlig hjem. Det kan man godt mærkes at man bor i Vestjylland.

Skrevet i 2001